[Review]Dirt Rally

Dirt Rally este unul dintre cele mai bune jocuri cu mașini pe care le-am jucat vreodată. Este totodată și cel mai greu, dar probabil că acesta e principalul motiv care îl face să fie atât de bun. Titlul reprezintă o întoarcere la origini a seriei produse de Codemasters, care simulează aproape perfect cursele de raliuri din lumea reală. După ce în ultimele jocuri din serie ne-am obișnuit cu stilul arcade-racing, și anume în Dirt 2 sau Dirt 3, Codemasters se întoarce încrezător la stilul care a făcut seria celebră pe când purta numele de Colin McRae Rally - simulare în adevăratul sens al cuvântului.
Motivul pentru care Dirt Rally este un joc atât de bun reprezintă dificultatea destul de ridicată, care te provoacă să-ţi întreci limitele și să conduci aproape fără greșeală. Voi spune clar de la început: dacă nu îți plac provocările, atunci Dirt Rally nu este pentru tine. Având destulă experiență în jocurile cu mașini, inclusiv cele produse de Codemasters - seriile Dirt sau GRID - dar și alte simulatoare precum Forza Motorsport, pot spune că Dirt Rally întrece toate jocurile care se prezintă ca simulatoare auto.
Punctele forte ale gameplayului sunt controlul excelent al mașinilor, inteligenţa artificială foarte bună însă și foarte agresivă, pe lângă indicaţiile copilotului.

În modul Career al jocului, ai trei tipuri de turnee: Rally, Hillclimb și RallyCross.
În cadrul unui turneu de tip Rally, clasamentul final se face după şase niveluri formate din câte cinci curse în anumite locații ale lumii, în care trebuie sa scoți cel mai bun timp posibil. Deși ești singur pe traseu și nu te încurcă nicio altă mașină, ceea ce te încurcă este traseul în sine. Acesta este inspirat din realitate - nu e loc pentru încă trei mașini pe lângă tine, așa cum ne-au obișnuit simulatoarele auto din ultimii ani. Nu! Drumul este strâmt,iar dacă ai ieșit de pe el e posibil să lovești câțiva copaci sau câteva pietre. Ba chiar se mai strâmtează pe alocuri.

Nu ai minihartă, dar ai un copilot pe care, după doar câteva curse, îți vei da seama că trebuie să-l iei în serios - dacă el îți zice: „Nu tăia curba!”, atunci n-o tăia! Pentru că e foarte posibil să ieşi de pe traseu şi să ajungi în nişte copaci care îți vor distruge maşina, iar bolidul nu se poate repara până la finalul turneului. Nu ai buton de Rewind, aşa că dacă nu eşti sigur pe tine înaintea unei curbe, apasă frâna! Îți va lua timp să te obișnuiești cu indicațiile de genul: „Left Five into Right Three” („Stânga cinci, apoi dreapta trei”), prin care te avertizează că urmează o curbă la stânga de gradul cinci, urmată de o curbă la dreapta de gradul trei. Dificultatea curbelor e bazată pe o scară de la şase (cea mai ușoară) la unu (grea).De ce spun că este unul dintre cele mai grele simulatoare? Am început cu un turneu de tip Rally într-un Mini Cooper S din anii '60 și, spre surprinderea mea, nu puteam ține pasul cu oponenții. Obișnuit din alte jocuri cu o clasare în top trei după prima cursă, în Dirt Rally, cea mai bună poziție pe care am putut sa mă clasez după primele patru curse a fost un rușinos loc zece. Apoi, după ce m-am obișnuit cu mașina, controlul jocului şi traseul și am început să respect indicațiile copilotului, am început să mă clasez din ce în ce mai sus, ajungând să mă despartă o secundă de primul clasat, pe care am reușit sa-l depășesc după ultima cursă din turneu.
Ce mi-a oferit Dirt Rally după cursa cu care am câștigat un campionat a fost ceva ce nu foarte multe simulatoare auto mi-au oferit recent, și anume sentimentul acela de satisfacție - în sensul că am sărit în sus la propriu când am văzut că am ieșit pe primul loc, la doar 1,46 secunde distanță de primul urmăritor.

E drept, dificultatea foarte ridicată îți oferă și alte sentimente, pe lângă cele de satisfacție. La primul meu turneu de tip Rallycross, am repetat fiecare cursă de câte cel puțin trei ori, ieșind la final pe locul patru în finală, moment în care am făcut rage-quit. Dar să vedem ce e acela un Rallycross și cum îl poți câștiga mai ușor dacă te pricepi la tuning-ul mașinii.Într-un turneu de RallyCross, ai patru curse în care te întreci direct cu alți piloți, din care te poți califica în semifinale mai sus de locul 12 din 16, iar în finală ajungi clasându-te în top trei. Totul pare simplu: locul 12 din 16, apoi cu o clasare în primii trei ajungi în finală. Ei bine, îmi pare rău să te dezamăgesc, dar dacă nu te pricepi la tuningul de performanță al mașinilor, îți va fi destul de greu să ții pasul cu adversarii care nu greșesc aproape niciodată. Trebuie să adaptezi performanțele mașinii la tipul de traseu, de la intensitatea de frânare pe față și pe spate, până la modul de schimbare a vitezelor.
Și trebuie să faci toate astea doar pentru o singură mașină, pentru că odată ce ai schimbat bolidul, jocul se schimbă complet. Ai la dispoziție ceva mai mult de 40 de mașini, însă niciuna nu e ca alta, fiecare se simte și se aude în felul ei. Un Subaru Impreza 1995 nu se simte ca un Subaru Impreza WRX STi. Cum spuneam, simulare adevarată.

Da, ai citit bine mai sus - oponenții A.I. nu greșesc aproape niciodată - ceea ce nu te face să simți nevoia să joci multiplayer împotriva altor jucători. Ba chiar poate ți-ar fi mai ușor cu alți jucători, pentru că, deși nu prea se folosește frâna în online, totuși, dacă un alt jucător a intrat în tine, frânează și te ocolește. Ei bine, dacă ai greșit și ți s-a întors mașina pe lățime, A.I.-ul din Dirt Rally e în stare să te împingă de la începutul până la finalul cursei, nu va frâna niciodată să te ocolească. Ca și în realitate, trebuie să fii foarte hotărât pe traseu. Nu există a doua șansă și orice greșeală poate fi fatală. Scenariu foarte des întalnit: faci o cursă aproape perfectă, ești pe primul loc și încep emoțiile, iar în ultima tură frânezi puțin mai mult decât trebuie - mașina din spatele tău va intra cu putere în tine, te aruncă de pe traseu, mașina ta se avariază grav, toți trec de tine și te alegi cu un „frumos” ultim loc.

Dirt Rally este un joc excelent, dar ce îl oprește să fie perfect? Premiile pe care le primești. Principala problemă a jocului este că, deși are o dificultate foarte ridicată, nu îți oferă recompense pe măsură.
Trebuie să te gândeşti foarte bine de la început ce mașină alegi să îți cumperi și ce tip de curse poți face cu ea, deoarece o vei ține foarte mult timp până îți vei putea permite alta. După câştigarea unui turneu Rallycross, primești cam 8-10% din valoarea unui bolid din categoria în care joci. Și nu ar fi chiar o mare problemă dacă ai strânge bani doar pentru mașină, dar îți mai trebuie și o echipă bună de ingineri și manageri, care te costă şi ea o sumă frumușică din banii câștigați.
Grafică și sunet

Din punct de vedere vizual, Dirt Rally este impresionant. În cursele Rally nu te mai poți concentra asupra traseului pentru că te pierzi în peisajele superbe ale lumii, de la zonele muntoase din Grecia și pădurile dese din Țara Galilor, până la crestele înzăpezite din Monaco.
Nici mașinile nu se lasă mai prejos, fiind realizate în cel mai mic detaliu atât la exterior, cât și la bord. Ai la dispoziție mai multe camere, iar dacă ai un volan, îți recomand camera cu vederea capotei, pentru o experiență perfectă.

La o atât de impresionantă grafică, sunetul este impecabil: fiecare maşină „sună” diferit şi îți dai seama de caii putere ai bolidului atunci când auzi pocnituri pe toba de eşapament.
Muzica din meniu este şi ea acolo, însă nu va rămâne în amintirea ta, nefiind melodii ale unor trupe celebre, precum în alte jocuri cu maşini, ci mai degrabă instrumentale de câte 30 de secunde, puse pe loop. Dar în timpul curselor nu ai nevoie de muzică, singurul lucru pe care trebuie să îl asculți fiind indicațiile copilotului.
Dirt Rally este disponibil pe PC, PlayStation 4 și Xbox One.

Minimum System Requirements
Processor: Intel Core 2 Duo @ 2.4 Ghz / AMD Athlon 64 X2 5200+
Memory: 4 Gb
Hard Drive: 35 Gb free
Video Memory: 1 Gb
Video Card: nVidia GeForce GT 430 / AMD Radeon HD 5450
Sound Card: DirectX Compatible
DirectX: 11
Keyboard
Mouse

Recommended System Requirements
Processor: Intel Core i5 @ 3.4 GHz / AMD FX @ 3.6 GHz
Memory: 8 Gb
Hard Drive: 35 Gb free
Video Memory: 2 Gb
Video Card: nVidia GeForce GTX 780 / AMD Radeon R9 290
Sound Card: DirectX Compatible
DirectX: 11
Keyboard
Mouse
Adi. « Lun Noi 16, 2015 4:40 pm » El este fondatorul !
Adi. « Lun Noi 16, 2015 4:40 pm » Redfucker e seful nostru !
Imagine
Imagine
Imagine

Înapoi la “Reviews Jocuri”